40. de rouw

Israël stierf. Jozef zag zichzelf, dankzij de zegen die hij gekregen had, als de testamentair executeur. Hij droeg de Egyptenaren op om Israël te balsemen. Ze waren daar veertig dagen mee bezig. Ze zullen daarbij vast ontdekt hebben dat Israël eigenlijk een vrouw was. Uiteraard zijn mensen die balsemen zeer discreet. 

Het Egyptische volk rouwde zeventig dagen om Israël. Toen dat voorbij was, vroeg Jozef: 'Misschien wilt u mij nu dan een dienst bewijzen? We willen onze vader in het familiegraf begraven.' Zo gebeurde. Een enorme stoet Egyptenaren trok met Israëls familie mee naar de grot waarin Abraham ook begaven lag. Alleen de schapen, de kinderen en de farao lieten de Israëlieten achter in Gosen. 

Jozefs broers zagen hoe voortvarend Jozef alles ter hand genomen had. De kwamen bijeen en zeiden: 'We moeten zorgen dat Jozef geen wraak komt nemen op ons, na alles wat wij hem hebben aangedaan.' Het was even stil. Ze dachten na. Een zei: 'Als we nou eens zeggen dat onze vader ons heeft opgedragen om hem om vergeving te smeken?' Daar gingen ze dan, de trotse broers. Maar hun plan werkte. 

Na 110 jaar kwam er ook een einde aan het leven van Jozef. Hij had wel gezien dat zijn familie, ondanks alle voorspoed, niet gelukkig was in Egypte. Op zijn sterfbed sprak hij: 'Ik beloof dat jullie op een dag terugkeren naar het land van je voorouders. Ik vraag jullie om mij te beloven om mijn lichaam dan mee te nemen en in het familiegraf bij te plaatsen.' Daarna stierf hij. Zijn lijk werd gebalsemd en in een sarcofaag gelegd. Waar de sarcofaag gebleven is, vertelt het verhaal niet. 

Reacties

Populaire posts van deze blog

24. de landbouwtechniek

13. de piemels

35. de ruil